Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 20 maja 2024 00:53
Reklama

Temat Tygodnia – środa, 22 marca br.

Czym i jak należy odżywiać się na przedwiośniu? Z jakich produktów powinniśmy korzystać po okresie zimowym? Na te i wiele innych pytań odpowiedział gość programu Temat Tygodnia Krzysztof Wierzba z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i zarazem ekspert kulinarny z ponad 30-letnim doświadczeniem.
Temat Tygodnia – środa, 22 marca br.

Autor: ZTV Świnoujście

Za oknem przyroda powoli budzi się do życia, a większość z nas narzeka na brak energii, zmęczenie, osłabienie. Częściej łapiemy w tym okresie infekcje. Niektórzy zrzucają to na kark przepracowania, ciągłego pospiechu i napięcia. Ale problem może wynikać również z  tego, czym się obecnie odżywiamy i że, pożywienie to jest znacznie uboższe w prozdrowotne składniki niż latem, czy wczesną jesienią. A to oznacza znacznie mniej witamin i składników mineralnych… Zapraszamy na spotkanie z ekspertem kulinarnym!

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Doloriss 22.03.2023 21:51
Ma Pan rację mówiąc o nieuczciwości handlujących tzw. nowalijkami, że niby z własnej hodowli a kupują w hurtowni. Tak kombinują z mięsem, które wskrzeszają do konsumpcji przez tydzień, sprzedają miody z własnej pasieki która jest w markecie, pomidory które przyjechały z Grecji, w pudełku z napisem made in Poland! Na każdym kroku kombinują jak tu wydemać kupującego! To człowiek, człowiekowi szykuje zawsze ten sam los! Pozdrawiam Pana Szefa za ciekawe spotkanie w tv.

Krzysztof Wierzba - Szef kuchni Hotelu Ewerdin w Świnoujściu 26.03.2023 18:27
Droga Doloriss. Niestety żyjemy w czasach pogoni za ,,mamoną". Z jednej strony frontu są Ci co kupują, z drugiej sprzedający! Co ważne w tej ,,wojnie", to świadomość kupujących!!!! Jak kupujący będą świadomi że im taniej tym gorzej i będą wybierać bardzo świadomie zarówno produkty jak i będą kontrolować ilości kupowanych produktów - będzie to duże utrudnienie dla nieuczciwych sprzedawców! Dlaczego jeżeli potrzebujemy np. 2 pomidory - nie kupimy tych 2 szt. dobrych po nie raz dużo wyższej cenie, a kupujemy zamiast 2 szt. - 2 kg. bo były tanie... z czego połowę trafi do kosza bo zaczną gnić lub pleśnieć? Licząc ile wydamy na 2 kg taniego produktu wyjdzie że te 2 szt. były o wiele tańsze - ale za to nasz organizm dostał coś extra! A nie coś po czym musi odchorować! Pozdrawiam serdecznie

M.M. 22.03.2023 19:07
Ci co bardziej ubogi są i odczuwają skutki inflacji i kosmicznych cen, pewnie na tej zdrowej kapuście jakoś to przeżyją, natomiast tym którym się wiedzie i mają kasę wydziwiają z dietami pudełkowymi, bo niebawem trzeba będzie zdjąć te grube i ciepłe zimowe nakrycia. Zapomniałam jeszcze o tych co jadą na fastfudach i pizzach. Cóż takie czasy, że każdy orze jak może 🤔

Krzysztof Wierzba - Szef kuchni Hotelu Ewerdin w Świnoujściu 22.03.2023 20:23
Witam. Myślę że akurat nie chodzi w tym o zasobność portfeli, lecz o łatwą dostępność gotowych ,,potraw" które nie wymagają jakiegokolwiek zaangażowania swoich własnych ,,mocy przerobowych" czy chęci. Pamiętam te czasy gdzie nasze babcie ,,skrzykiwały się w grupy sąsiadek" i razem robiły różne przetwory. Dziś każdy idzie po łatwiźnie - jest to w sklepie, to po co to samemu robić! - Niestety to bardzo błędne myślenie! Nic nie zastąpi właśnie takich własnych przetworów , często robionych według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie! Każdy ma prawo wybrać czy woli zrobić, ugotować, przetworzyć coś samemu - czy pójść na łatwiznę i oprzeć się na ,,gotowcach" czy marnych jakościowo fast food - ach. Pozdrawiam

Maryla S. 22.03.2023 17:39
Już dawno przekonałam się do ogórków i kiszonej kapusty. Soki z marchwi i buraka są przed sezonem na zieleninę b. zdrowe. Żadne owoce południowe nie zastąpią ww. Panie Krzysztofie czekam ze znajomymi na kulinarne audycje. Pozdrawiam gorąco.

Krzysztof Wierzba - Szef kuchni Hotelu Ewerdin w Świnoujściu 22.03.2023 19:06
Serdecznie dziękuję za miłe słowa. W krótkim reportażu, niestety nie da się poruszyć wszystkich aspektów i powiedzieć wszystkiego. Niestety obecne zwariowane czasy i wszędobylska przetworzona żywność , po którą sięga się tak łatwo i bez najmniejszego nakładu własnej pracy - zabija tradycje oraz chęci do przetworzenia czegokolwiek samemu! Pracuję w tej branży już niemal 37 lat i dalej stawiam nade wszystko stare przepisy i przetwory nad nowoczesne trendy czy obecną modę w żywieniu! Z racji tego iż uczestniczę jako juror w różnych konkursach kulinarnych, mam okazję poznawać i oceniać różne smaki i ich połączenia - ale powiem szczerze że ocenianie konkursów organizowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich daje mi najwięcej satysfakcji. Tam dopiero moje kubki smakowe przypominają mi, potrawy jakie przyrządzała dla mnie i moich kuzynów ukochana prababcia Aniela i babcia Łucja..... Ech ta zupa szczawiowa, ze szczawiu z babcinego ogródka...... Aż łezka się w oku kręci... To są niezapomniane smaki, które obecni szefowie kuchni powinni kultywować i dążyć aby nie były zapomniane! Serdecznie Panią pozdrawiam

Alina 22.03.2023 17:32
Od razu widać, że pan Krzysztof to prawdziwy szef kuchni. Nie mam zaufania gdy szef kuchni w lokalu do którego się udaję by coś przekąsić jest z wyglądu jak kij bambusowy :) to od razu widać, że chyba słabo gotuje albo lokal na wszystkim oszczędza :)

Krzysztof Wierzba - Szef kuchni Hotelu Ewerdin w Świnoujściu 22.03.2023 19:22
Ha,ha,ha! Zrobiła mi Pani dobry humor na wieczór! Na wstępnie serdecznie dziękuję za miłe słowa. Niestety nasze gabaryty wiążą się również z naszą pracą :( To lata ,,podjadania - próbowania" a nie jak to ogólnie przyjęło się do wiadomości że jemy ,,dużo bo jest smaczne" ;) Przez cały dzień pracy - próbujemy i doprawiamy masę potraw, czym sycimy swój organizm - a tak naprawdę po kilkunastogodzinnej pracy, wracając do domu i po nocnej kąpieli kiedy zrelaksujemy już swój organizm, ochłoniemy po stresach codziennego dnia - nasz organizm wysyła nam informację że tak naprawdę to dziś nic nie zjedliśmy! No i otwieramy lodówkę często po północy i niestety najadamy się do syta.... Jak ja to mówię, nasze gabaryty to staż pracy w gastronomii, a tak naprawdę to bardzo obciążające nasze zdrowie złe przyzwyczajenia organizmu - do których sami doprowadzamy! Tworzymy zdrowe potrawy dla naszych gości, mamy wiedzę co z czym i jak połączyć - ale niestety nie starcza nam zazwyczaj czasu, abyśmy sami potrafili się do tego dostosować..... Jeszcze raz serdecznie dziękuję za komentarz i gorąco pozdrawiam.

zachmurzenie duże

Temperatura: 14°CMiasto: Szczecin

Ciśnienie: 1009 hPa
Wiatr: 13 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama