Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 01:37
Reklama

Gulasz z łososia

Ku uciesze naszych widzów, zarazem smakoszy, nowych, ciekawych i prostych w przygotowaniu dań, kuchenny ster obejmuje szef kuchni Hotelu Trzy Wyspy, w którym od kilku miesięcy realizujemy nasz kulinarny program.
Gulasz z łososia

Dziś kolejną propozycję, do domowego wykorzystania przygotuje szef kuchni Krzysztof Wierzba, któremu asystować będzie uśmiechnięta pani kucharz Agata Lemańczuk.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Iwona 21.03.2017 09:01
Panie szefie, moim skromnym zdaniem to niepotrzebnie do wszystkich sosów używa pan śmietany powyżej 30%. Naprawdę są jeszcze śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu (cholesterol!) z których można przygotować pyszne sosy. Czy do zagęstniania sosów, stosowana od wieków mąka pszenna, razowa, ziemniaczana wyszła z mody? Tylko śmietana i tylko kremówka? Zauważyłam ostatnio takie śmietanowe szaleństwo nie tylko w pana programach, to jest jakieś "zboczenie" chyba wszystkich zawodowców. - Pozdrawiam zdrowo i smacznie.

Krzysztof Wierzba - manager gastronomii / szef kuchni Hotelu Trzy Wyspy 21.03.2017 11:58
Witam Pani Iwono Czemu śmietanka kremówka? I cholesterol - ano ten naturalny mleczny tłuszcz jest łatwiej przyswajalny i zdrowszy dla naszego organizmu niż byśmy użyli ,,lekkiej" śmietanki i mąki - tu w tym połączeniu mamy bombę kaloryczną i do tego ciężko strawną! Fakt często używam śmietanki 36% oraz masła - nie dość że są nośnikami witamin A,D,E i K, to w dodatku tłuszcz jest wspaniałym nośnikiem smaku - używając tych składników w swoich potrawach, nie musimy używać sosów i smaków w proszku - tak często używanych w domowych kuchniach. A więc to nie ,,zboczenie" lecz raczej dbałość o zdrowie naszych gości - my unikamy chemii. Natomiast jeżeli chodzi o inne sosy - zagęszczam je po przez zmiksowanie składników lub używam skrobi (mąki ziemniaczanej) - unikam zasmażek czy zawiesin na bazie mąki - tam gdzie tylko się da. Prosty przykład - gotowany ryż - jest lekko strawny, lecz jeżeli dodamy do niego np. sos pieczeniowy zagęszczony mąką - to już bardzo ciężko strawne danie. Pozdrawiam serdecznie

Andrzej N. 20.03.2017 20:36
Wcinałem niedawno podobnie przygotowany gulasz, tylko, że był zrobiony ze świeżego suma, zamiast łososia, zapewniam był wyśmienity. Pozdrowienia dla zapracowanego szefa Krzysztofa.

Krzysztof Wierzba - manager gastronomii / szef kuchni Hotelu Trzy Wyspy 21.03.2017 12:00
Witam! Oczywiście zamiast łososia możemy przygotować tą potrawę z wielu gatunków ryb czy owoców morza i równie szybko i smacznie oraz prosto ;) Pozdrawiam gorąco

Maryla 20.03.2017 19:36
Podziwiam jak to panu tak wszystko prosto i sprawnie wychodzi z tymi daniami. Mam pytanie, czy jest sposób na to by uratować gar ugotowanych ziemniaków, czy ryżu którego przed gotowaniem zapomniałam posolić? Solenie po ugotowaniu nie poprawiło smaku ziemniaków. Dziękuję za odpowiedź. Maryla

Krzysztof Wierzba - manager gastronomii / szef kuchni Hotelu Trzy Wyspy 21.03.2017 12:07
Witam serdecznie! Pani Marylko - najlepszym sposobem na ,,uratowanie gara ziemniaków" ;) to zrobić z nieposolonych ziemniaków klasyczne puree ziemniaczane ( przed ubiciem dodać soli, pieprzu, gałki muszkatałowej, masła i mleka - ubić na puszyste puree) - na pewno nikt się nie połapie że zapomniała Pani posolić tych ziemniaczków przed gotowaniem. Co do ryżu pewnym sposobem jest podać go z intensywnym i dobrze doprawionym sosem, lub posolić go po ugotowaniu i podsmażyć na maśle - będzie smakował jak ,,posolony wcześniej" ;) Serdecznie pozdrawiam

zachmurzenie duże

Temperatura: 5°CMiasto: Szczecin

Ciśnienie: 1012 hPa
Wiatr: 5 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama