Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 17:28
Reklama

Stek z antrykotu - Rib Eye z długo dojrzewającej wołowiny

Przez najbliższe odcinki szef kuchni polecać będzie dania z długo dojrzewającej wołowiny.
Stek z antrykotu - Rib Eye z długo dojrzewającej wołowiny

Ostatnio danie z długo dojrzewającej wołowiny przebojem wchodzą na polski kulinarny rynek. Trochę ,to za sprawą polaków kulinarnych poszukiwań i odmiany, trochę poprzez turystyczne otwarcie na świat. Nie bez znaczenia jest szybkość przygotowywanych dań, z tego typu specjalnie przygotowywanej wołowiny oraz walory smakowe. Dziś obok znanego już naszym widzom szefa kuchni Hotelu Trzy Wyspy Krzysztofa Wierzby, sporo do powiedzenia będzie miał producent i stekowy specjalista Zbigniew Stempień, który na nagranie naszego kulinarnego programu przyjechał z miejscowości Poddębice k/ Łodzi. Tradycyjnie oczekujemy oceny przygotowanego przez Państwa dania, uwag i pytań do szefa kuchni.  

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Piter 31.01.2017 07:24
Czary mary telewizyjne, taki kawał mięcha - 7 minut i niby gotowe - bez rozbijania, nacinania itd. Nie uwierzę gdy sam nie zobaczę na własne oczy.

Krzysztof Wierzba Hotel Trzy Wyspy 13.02.2017 21:54
;) Hahaha! No cóż, Panie Piotrze! Naprawdę bez ,,czarów" Jeżeli chodzi o steka wołowego, czy np. owoce morza - im dłużej smażymy, tym bardziej twarde uzyskujemy!!!! To nie żadne ,,czary" - to prawidłowa obróbka termiczna - proszę spróbować ;) Pozdrawiam!

Zofia 30.01.2017 22:53
Może danie smaczne i znajdą się amatorzy na takie mięso, dla mnie zapewne ten stek byłby za tłusty, gustuję w chudych porcjach.

Krzysztof Wierzba Hotel Trzy Wyspy 13.02.2017 22:00
Witam Pani Zosiu! Marmurkowość ( to tłuste) - to wielki plus dla steku czy porcji mięsa! Podczas obróbki termicznej, tłuszcz ów wytapia się i nasącza nasz kawałek steku - co daje efekt soczystości! Proszę pamiętać że to właśnie tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku! Proszę mi uwierzyć - te chude kawałki mięsa, będą bardziej twarde niż te ,,tłuste". A podsumowując - ten tłuszcz wołowy jest naprawdę bardzo zdrowy!!! Dużo bardziej niż ulubione wędliny z pobliskiego sklepu! Pozdrawiam!

gość 30.01.2017 22:03
Do tego steku pewnie szefciu proponuje zimne piwo? Bo inaczej stek pomyśli, że go pies pożarł?:)) Cóż, mam tylko zimne piwo i smaka na steka. Tego steka!!!

Krzysztof Wierzba Hotel Trzy Wyspy 13.02.2017 22:13
Witam! Czemu nie? W odpowiedniej dawce - piwo czy coś mocniejszego jest jak najbardziej wskazane - byle by nie przeholować! ;) Ważne aby jadła było więcej niż napitku! ;) Pozdrowionka!

Waldek 30.01.2017 21:38
Tu jak zwykle takie pyszności, a człowiek bułę z kiełbachą wcina i jest też zadowolony :-) Dobry jest ten gościu z kitą wiewiórki na głowie!

Krzysztof Wierzba Hotel Trzy Wyspy 13.02.2017 22:19
Witam! Pozwoliłem sobie na wprowadzenie odrobiny rozluźnienia i zaprosiłem ,,gościa z kitą" - to mój serdeczny przyjaciel, nie jest kucharzem, lecz ma pasję - mięso wołowe i jagnięce - dojrzewające! Znamy się ponad 20 lat - jest jednym z pierwszych w Polsce który zaczął sezonować mięso! Mam dla niego wiele szacunku! Panie Waldku, nawet ,,kiełbachę" można zrobić z dobrego produktu, bez dodatku całej tablicy Mendelejewa! Pozdrawiam

Bożena 30.01.2017 21:30
Kupiłam w grudniu taki pięknie zapakowany długodojrzewający stek wołowy w Biedronce, przygotowałam go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Niestety mimo staranności w jego przygotowaniu wyszła wołowa szewska ZELÓWA a nie stek! Zapewne długo się nie skuszę na kolejny zakup! Ten stek w programie chyba pieczony był z 3 dni, że był taki urodziwy:) Znam takie triki robione przez telewizję. Pozdrawiam jak zwykle niezawodnego szefa!

Kama 30.01.2017 22:59
Fakt, Biedronkowe specyfiki mięsne niekiedy nie są wysokiej jakości, na co wskazuje cena!

Krzysztof Wierzba Hotel Trzy Wyspy 13.02.2017 22:34
Witam Proszę mi wybaczyć, ale nie zgodzę się z Pani zdaniem! W każdym markecie znajdziemy zarówno produkty ,,S - Klasse" jak i te o znacznie niższej cenie! Pani Kamo - sam nie raz kupowałem różne specyfiki w popularnych marketach - było super!

Krzysztof Wierzba Hotel Trzy Wyspy 13.02.2017 22:31
Witam Pani Bożenko! Jestem takim samym ,,zjadaczem" produktów z marketów jak i Pani! Tylko małe sprostowanie - ten Pani produkt był dobry - tylko (przepraszam) Pani za bardzo go wysmażyła ;) Gwarantuję Pani że to co widzicie na filmikach - tak jest przygotowywane! Dobry stek - to naprawdę po kilka minut plus ,,odpoczynek" i w ciągu kilkunastu minut - mamy coś ekstra! ;)

zachmurzenie duże

Temperatura: 12°CMiasto: Szczecin

Ciśnienie: 987 hPa
Wiatr: 16 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama